wtorek, 15 września 2015

Aglio, olio e peperoncino - spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą

Mało czasu + ochota na coś smacznego = Aglio, olio e peperoncino

Jeśli lubicie: makaron, czosnek, ostrą paprykę i nie przeszkadza Wam zielona pietruszka, doskonałym pomysłem na szybkie danie będzie spaghetti. Mój syn znalazł kiedyś przepis w internecie, poprosił o kupienie składników i przyrządził makaron na kolację. Danie okazało się bardzo smaczne. Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile gotuje się makaron. Jeśli nie wierzycie na słowo, proponuję wypróbować przepis – nie będziecie żałowali. 





Składniki dla 2 osób
  • Porcja  spaghetti (nie wiem jakie są Wasze preferencje, ale kiedyś wyczytałam, że można zmierzyć porcję makaronu palcami. Należy ująć porcję surowego makaronu i zaciskając ją w "kółku", utworzonym z kciuka i palca wskazującego. Dla pań porcja surowego makaronu nie powinna być większa niż moneta dwuzłotowa, dla panów – pięciozłotowa J
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2-4 papryczki chili (świeże lub suszone)
  • ½ pęczka pietruszki
  • świeżo starty parmezan (jeśli ktoś nie lubi, może go pominąć) 


Sposób przygotowania:
  • Makaron gotuję al dente, w dużym garnku, w osolonej wodzie
  • W tym czasie, obieram papryczki chili usuwam z nich ziarenka i kroję (najlepiej w drobną kosteczkę, ale… jak nie ma czasu to po prostu kroję J
  • Czosnek obieram i kroję w paseczki
  • Zieloną pietruszkę siekam
  • Parmezan trę na dużych oczkach tarki
  • Na patelnię wlewam oliwę i delikatnie ja podgrzewam
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucam chili i czosnek.  Przesmażam dosłownie minutkę, mieszając  (chodzi o to, żeby czosnek się nie przyrumienił, bo będzie gorzki)
  • Na patelnię dodaję makaron i wszystko ze sobą mieszam
  • Na koniec  wrzucam zieloną pietruszką
  • Wykładam na talerz i posypuję parmezanem
  • Do dania serwuję wodę mineralną J


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz