sobota, 5 września 2015

Papryka konserwowa z winogronami

Sezon na paprykę właśnie się zaczyna. Papryka jest teraz smaczna, soczysta a i cena zaczyna być atrakcyjna. Pora przygotować się do zrobienia zapasów papryki na zimę. I nie chodzi o zwykłą paprykę konserwową, bo taką o każdej porze roku możemy kupić w dobrej cenie w każdym sklepie. Ja chciałabym Was zachęcić do zrobienia papryki z winogronami. Sama dostałam ten przepis (jakieś 16 lat temu) od koleżanki Iwony P. (pozdrawiam) i od tej pory wykorzystuję go robiąc zapasy z 12 kg papryki (potrójna porcja). I możecie wierzyć lub nie – nigdy żaden słoik nie dotrwał do kolejnego sezonu. Jeśli zachęciłam Was do zrobienia sobie choć jednej porcji (z 4 kg), to należy zrobić zakupy, zakasać rękawy i do roboty!!! 


Składniki:
  •      4 kg papryki czerwonej (trzeba kupić ok 5 kg, bo część nam odejdzie przy obieraniu)
  •       3 litry wody
  •       Kilka ziaren pieprzu
  •       Kilka ziaren ziela angielskiego
  •        Kilka liści laurowych
  •        ½ kg zielonych winogron
  •       Miód
  •       3 opakowania przyprawy do ogórków konserwowych
  •       czosnek



Zalewa:
  •       3 szklanki octu       
  •    Cały wywar  z blanszowania papryki
  •       3 szklanki cukru
  •    6 płaskich łyżek soli
Składniki zalewy zagotować.

Sposób przygotowania:
  • 3 litry wody gotuję z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych
  •  Do wrzątku wrzucam obraną, umytą, pokrojoną w paski paprykę i blanszuję przez 3-4  minuty
  • Paprykę wyławiam,  natomiast wywar pozostawiam do przygotowania zalewy
  • Do słoików wkładam po 5-6 gronek winogron, po 1-2 ząbki czosnku (najlepiej przeciąć go na pół),
  • Następnie ciasno wkładam  blanszowaną paprykę, 2 łyżki przyprawy do ogórków konserwowych i 1 łyżeczkę miodu (na słoik o pojemności 1 l)
  • Zawartość słoików zalewam gorącą zalewą i odstawiam do wystygnięcia
  •  Pasteryzuję  przez 10 minut


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz