piątek, 18 września 2015

Placki ziemniaczane ze schabowym

Tradycyjny polski obiad to schabowy, ziemniaki i kapusta. Okazuje się, że można go zaserwować w trochę odmienny sposób. Zainspirowana daniem, które miałam okazję zjeść w czasie akcji „Zagłębie za pół ceny” postanowiłam zrobić coś podobnego samodzielnie. Jest przy tym trochę pracy, ale jeśli wszystkim będzie smakowało, to warto się natrudzić.



Składniki na 6 porcji:
  • 1,5-2 kg dużych ziemniaków
  •  2-3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 kotletów schabowych
  • Bułka tarta
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 40 dkg chudego gotowanego boczku
  • 2-3 średnie cebule
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Olej
  • Sól, domowa vegeta,  pieprz
  • 1 łyżka cukru


Sposób przygotowania:
  • W garnku na oleju przesmażam cebulę pokrojoną w kostkę
  • Kiedy cebula delikatnie się zeszkli, dodaję pokrojoną kiszoną kapustę
  • Dolewam do garnka około pół szklanki wody, dodaję ziele angielskie i liść laurowy i duszę na małym ogniu co jakiś czas mieszając
  • W trakcie duszenia podlewam wodą, tak aby kapusta nie przywierała do garnka
  • Po ok 40-50 minutach duszenia, doprawiam kapustę vegetą, solą, pieprzem i cukrem
  • Na patelni przesmażam boczek pokrojony w kostkę i dodaję go do kapusty
  • W czasie kiedy kapusta się dusi obieram ziemniaki, myję je i trę na tarce
  • Do ziemniaków dodaję przyprawy, 1 jajko i łyżkę mąki ziemniaczanej
  • Na małej patelni smażę placki ziemniaczane wielkości kotletów (po dwa placki na jednego kotleta)
  • Schab myję , dokładnie rozbijam  i przyprawiam
  •  Kotlety panieruję i smażę na rozgrzanym oleju
  • Na talerzu układam placek, na nim kotlet schabowy, następnie drugi placek i na to układam porcję duszonej kapusty.



Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz