sobota, 12 września 2015

Nadziewane pomidory

Jeśli macie trochę czasu a przede wszystkim ochotę na pomidora w innej formie niż pokrojony w plastry z cebulką i przyprawami, podpowiadam jak go sobie uatrakcyjnić.Można go zaserwować z grzanką na kolację lub przygotować na imprezę. 
Jeśli chcemy żeby pomidor był bardziej dietetyczny, rezygnujemy z majonezu. Ja robiłam 8 sztuk, bo taka była potrzeba chwili, ale można zmniejszyć proporcje i zrobić mniejszą ilość.



Składniki na 8 sztuk:
  • 8 pomidorów (ja użyłam odmiany Lima)
  • 10 dkg sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 4 plasterki szynki lub kawałek kabanosa drobiowego
  •  Kilka rzodkiewek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu




Sposób przygotowania:
  • Pomidory myję i odcinam tą część, gdzie jest zielona szypułka, z drugiej strony pomidora lekko obcinam, tak aby spód był płaski, żeby się po nadzianiu nie przewracał
  • Przy pomocy łyżeczki ( takiej do wykrawania kulek z melona) usuwam środek pomidora, tak aby go nie uszkodzić
  • Ser żółty trę na małych oczkach
  • Szynkę i rzodkiewki kroję w kosteczkę
  • Czosnek przeciskam przez praskę
  • Koperek i szczypiorek siekam
  • Do miski daję ser, szynkę, rzodkiewkę, czosnek i zieleninę, dodaję 1 łyżkę majonezu i 2 łyżki jogurtu i wszystkie te składniki dokładnie mieszam
  • Tak przygotowanym farszem nadziewam pomidory





Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz