niedziela, 11 października 2015

Cannelloni z mięsem i warzywami

Wszystkim, którzy lubią makarony - powinno posmakować cannelloni. Można je nadziewać tym, co kto lubi. Ja dzisiaj przedstawię Wam moją propozycję cannelloni z mięsem i warzywami. Często przygotowuję obiad, który będzie dobrze smakował zarówno w pierwszym dniu jak i w dniu następnym, kiedy będzie odgrzewany. Cannelloni niestety nie należy do takich dań. Najlepiej smakuje na świeżo. Dziś zrobione – dziś zjedzone. Cannelloni można zaserwować na obiad, ale również na gorącą kolację.



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 60-70 dkg mięsa mielonego
  • 1 mała papryka żółta (lub ½ dużej)
  • 1 mała papryka czerwona (lub ½ dużej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • Koperek
  • Zielona pietruszka
  • Sól i pieprz
  • 1 duży słoik sosu do spaghetti (w sezonie robię sos z pomidorów i ziół)
  •  Opcjonalnie 10-15 dkg sera żółtego


Sposób przygotowania:
  • Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę
  • Cebulę obieram i kroję w kosteczkę
  • Pieczarki obieram, myję i drobno kroję
  • Czosnek obieram i przeciskam przez praskę
  • Do mięsa dodaję wszystkie pokrojone warzywa, czosnek, jajko, posiekany koperek i przyprawy
  • Całość dokładnie wyrabiam, tak aby składniki się połączyły
  • Surowy makaron cannelloni nadziewam masą mięsno-warzywną i układam w dużym, prostokątnym naczyniu żaroodpornym
  • Sos do spaghetti przekładam do garnka i dodaję do niego tyle wody ile miałam sosu (proporcja 1:1), chodzi o to, że w trakcie zapiekania  część wody wyparuje, część „wsiąknie” w makaron, bo pamiętajcie, że nadziewam suchy makaron – od czegoś musi zmięknąć, gdybyśmy dali sam sos, wtedy po odparowaniu będzie go bardzo mało i będzie zbyt gęsty
  • Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika
  • Temperaturę ustawiam na 170oC, czas na 30 minut
  • Po upływie tego czasu zdejmuję folię i zapiekam jeszcze 20 minut
  • 10 minut przed końcem zapiekania cannelloni można posypać żółtym serem
  • Po wyjęciu z piekarnika całość posypuję zieloną pietruszką.



Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz