niedziela, 27 września 2015

Ajvar

W ubiegłym roku moja koleżanka Madzia G. (pozdrawiam!) podarowała mi pastę z papryki. Powiedziała, że dodaje ją do kiełbasek, do jajek na twardo. Skosztowałam i nie ukrywam, bardzo mi posmakowała. W tym roku postanowiłam zrobić sobie kilka słoiczków na zimę. Sezon paprykowy w pełni – więc trzeba z tego korzystać i zrobić domowy ajvar. 




 Składniki:                                                                         
  • 3 kg papryki czerwonej
  • 20 dkg papryczki chili – opcjonalnie
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe




Sposób przygotowania:
  • Paprykę myję i obieram
  • Czosnek obieram
  • Paprykę słodką, chili i czosnek – przemielam w maszynce do mięsa i wkładam do dużego garnka (w wersji przyspieszonej można włożyć do garnka, zagotować  a następnie potraktować blenderem)
  • Dodaję ocet, olej, cukier, przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową, sól i liście laurowe
  • Całość gotuję około 5-10 minut
  • Ajvar powinien być dosyć gęsty, więc jeśli po 10 minutach będzie jeszcze zbyt rzadki, należy go jeszcze "odparować" gotując na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Po tym czasie wyciągam liście laurowe
  • Gorącą pastę wkładam do słoików
  • Po wystudzeniu pasteryzuję 5 minut



Smacznego 


2 komentarze:

  1. Fajnie sie zapowiada Twój blog Edyto, poobserwuje i pozaglądam :-)
    Pozdrawiam serdecznie i życze dużo cierpliwości, weny i baw się tak dalej :-)

    OdpowiedzUsuń