poniedziałek, 7 września 2015

Domowy keczup

Przypadek sprawił, że dowiedziałam się od kolegi (pozdrawiam Marcina), o przepisie na domowy keczup. Jego znajoma (tu pozdrawiam Panią Justynę) robi ponoć bardzo dobry keczup. Tak do końca uwierzyć na słowo? Postanowiłam podejść do sprawy empirycznie.

Cała akcja trwała u mnie kilka chwil; powzięcie informacji - uzyskanie przepisu - zakupy - wykonanie keczupu. Wszystko rozegrało się w jeden dzień. Zabrałam się do roboty i tak oto powstał mój pierwszy keczup z zapożyczonego przepisu. Spróbowałam, stwierdzam, że smaczny - więc i was zachęcam do jego wykonania. Wszystkie składniki aktualnie są w dobrej cenie - szkoda tego nie wykorzystać. Co prawda ilość składników potrzebnych do zrobienia tego keczupu może Was przestraszyć (lista wydaje się nie mieć końca), ale robi się go bardzo szybko i jest pyszny. 


Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 0,5 kg jabłek
  • 20 dkg marchwi
  • 20 dkg pora
  • 20 dkg cebuli
  • 20 dkg selera
  • 30 dkg papryki czerwonej
  • 30 dkg cukru
  • pół szklanki octu (zwykły lub winny)
  • 4 liście laurowe
  • kilka goździków
  • 2 łyżki soli
  • trochę mielonego pieprzu
  • 3 łyżki musztardy



Sposób przygotowania:
  • pomidory myję i kroję na ćwiartki
  • jabłka myję, obieram i dzielę na ćwiartki usuwając pestki
  • warzywa obieram, myję i kroję (obojętnie na jakie kawałki, potem wszystko potraktuję blenderem)
  • wszystkie składniki wkładam do dużego garnka i wlewam ok 1/4 szklanki wody, żeby warzywa nie przywarły do dna (nie trzeba dodawać więcej wody, ponieważ po chwili podgrzewania składniki puszczą sok)
  • zawartość garnka duszę, aż wszystko zmięknie
  • po wystudzeniu, całość blenduję na gładką masę
  • do tak powstałego przecieru dodaję przyprawy, ocet, liście laurowe i goździki całość gotuję na wolnym ogniu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję keczupu (musi odparować woda)
  • następnie zawartość garnka przecieram przez sitko, doprawiam jeszcze do smaku (jeśli jest taka konieczność) i gorący keczup wlewam do słoików
  • słoiki pasteryzuję przez 5-7 minut

Smacznego 

1 komentarz: